De feestdagen komen er weer aan. Heb jij een boek op je verlanglijstje staan? Of  maak jij een surprise voor iemand die een boek wil? We hebben een lijstje samengesteld voor je, met suggesties die voor verschillende leeftijden geschikt zijn. De komende twee weken vind je die op Indisch 3.0. Vandaag de eerste suggestie. 

Jan Smeets – Bloemen voor Lica.

Celadon Uitgevers, Bilthoven. ISBN 978 90 8948 029 3  € 7,50.  Informatie: liesje@lakon.nl

Omdat het heerlijk avondje er weer aan zit te komen, beginnen we de week met twee boeken voor de kleintjes – de 4.0 en 5.0’s. Morgen besteden we aandacht aan Een schatkist vol geheimen (8+), vandaag staan we stil bij een prachtig mini-prentenboekje van Jan Smeets: Bloemen voor Lica.

Bloemen voor Lica voorkant

In Bloemen voor Lica slaapt Lica onder een oude kaïn met getekende dieren. Langzaam maar zeker komen de dieren tot leven. Of toch niet? Bloemen voor Lica is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar, schat ik in. Het is een prachtige manier om de oude batik-kunst te verweven met eigentijdse illustraties.

Voor de jongste kinderen is Bloemen voor Lica een aanwijsboekje – visjes en vogels zien er in elke cultuur hetzelfde uit – voor de kleuters is het een spannend verhaal voor het slapen gaan. Het bevat geen tekst en laat zo alle ruimte vrij voor je eigen creativiteit en die van je kind. Mijn kinderen genieten er in elk geval van – en die zijn bijna 1 en net 2.

Een fragment uit Bloemen voor Lica (2013).

Een fragment uit Bloemen voor Lica (2013).

De kaïn uit Bloemen voor Lica is in het echte leven van de betovergrootvader van Lica, die ermee naar Holland kwam in 1958. Opa Van Hoorn gebruikte deze kaïn als slaapdoek en had hem bedoeld als geschenk voor zijn oudste kleinzoon op zijn huwelijk.

Binnenwerk van Bloemen voor Lica.

Binnenwerk van Bloemen voor Lica.