De feestdagen komen er weer aan. Heb jij een boek op je verlanglijstje staan? Of  maak jij een surprise voor iemand die een boek wil? We hebben een lijstje met zeven titels samengesteld voor je, met suggesties die voor verschillende leeftijden geschikt zijn. De komende twee weken vind je die op Indisch 3.0. Vandaag de tweede suggestie. 

Joke de Jonge – Een schatkist vol verhalen.

Een schatkist voor geheimen. Joke de Jonge. 61 pagina’s. Indisch Herinneringscentrum Bronbeek. 2013. Te koop voor € 3,50 + € 2,50 verzendkosten.

Als kind vond ik het fijn om een boek te lezen dat over mijn Indische achtergrond ging, omdat ik me daardoor bewust werd van een stukje van mezelf dat op school verder niet aan bod kwam. Daarom was ik superblij met Marion Bloem’s Matabia. Wie weet kan Een schatkist vol verhalen voor Indische kinderen anno 2013 dezelfde rol vervullen.

Een schatkist vol verhalen is het verhaal van Dewi en Laurens die bij hun Indische opa en oma logeren. Per ongeluk ontdekken zij een kist met allemaal geheimzinnige documenten en zelfs een brief van de koningin. Wat is het van vroeger, waar vooral opa het nooit over wil hebben? Dewi en Laurens ontdekken zo een goed bewaard geheim, zoals dat Indische families eigen is.

Het boekje is prima geschreven, vanuit het perspectief van de kinderen, afgewisseld met een  flashback van opa – al kreeg ik wel jeuk van het woord ‘meidje’. Maar zelfs met die kanttekening is het boekje erg herkenbaar, erg Indisch en ontroerend en ontwapenend tegelijk. Een schatkist vol verhalen is het tweede boekje dat Joke de Jonge schreef over de Indische geschiedenis, op verzoek van het Indisch Herinneringscentrum.

Een schatkist vol verhalen is geschikt voor kinderen in groep 6 en 7, dus vanaf een jaar of 9.