10 tips voor jongeren start-ups in Indisch Nederland

De harde kern heeft het al gezien en ons ernaar gevraagd: wat is er aan de hand met Indisch 3.0? Het antwoord is eenvoudig: met de mensen erachter gaat het goed, maar de site is niet meer wat je van ons gewend was. Daarom, zoals Indisch 3.0 ooit aan de eettafel begonnen is, is zij daar nu ook afgesloten. We hebben genoten van onze tijd als actief platform voor jongeren van de derde generatie, maar onze tijd zit erop. De website blijft bestaan, hij zal vindbaar blijven en te raadplegen, maar we gaan Indisch 3.0 niet meer actief onderhouden. 

Het is niet meer aan ons

We hebben de afgelopen maanden gemerkt dat het niet werkt om Indisch 3.0 te combineren met intensieve banen. Tabitha heeft veel opdrachten met haar goed lopende fotografiebedrijf, Kirsten werkt als online hoofdredacteur voor een van de grootste online marketingplatforms.

Het kwam er zelfs niet van om op zoek te gaan naar nieuwe aanwas. Mensen meldden zich wel, maar we konden geen tijd vinden om met hun aanmeldingen aan de slag te gaan. De afgelopen maanden hebben we ook niet meer actief gewerkt aan de inhoud van de site. Een teken aan de wand was natuurlijk dat we geen aandacht besteed hebben aan de Tong-Tong Fair en aan de herdenking op 15 augustus. Het is tijd geworden om hier consequenties aan te verbinden.

We kijken allebei terug op een bijzondere tijd. De belangrijkste reden om die tijd af te sluiten, is dat we inmiddels beiden ouder zijn dan de doelgroep die we zelf voor ogen hadden binnen de derde generatie. Het voelt niet meer als onze plek om een stem te geven aan de jongeren in Indisch Nederland.

We hebben niet meer de vragen die we hadden toen we aan Indisch 3.0 begonnen. Bovendien roeren jongeren van de vierde generatie zich al en het duurt niet lang meer voordat de eerste leden van de vijfde generatie geboren worden. En hoe lang is de derde generatie eigenlijk nog de generatie van Indische jongeren?

De Indisch3.0-crew 2011/2012 met Ricky Risolles. Foto: Jaro Wolff.
De Indisch3.0-crew 2011/2012 met Ricky Risolles: Liselore, Tabitha, Kirsten & Wendy (oktober 2012). Foto: Jaro Wolff.

10 tips uit 6 jaar ups én downs van Indisch 3.0

Daarom willen we op deze plek 10 tips meegeven aan jongeren die in Indisch Nederland een verschil willen gaan maken en een initiatief willen starten. Sta jij te trappelen om een plek in te nemen in het speelveld van de jongeren in de Indische gemeenschap in Nederland? Lees deze learnings uit de ups en downs van 6 jaar Indisch 3.0 dan eens door. Wie weet heb je er wat aan. En: heel veel succes & plezier 🙂

Jongeren gaan massaal op zoek naar hun roots in Indonesië. We organiseerden er een talkshow over op de Tong-Tong Fair, http://www.indisch3.nl/samen-met-indisch-3-0-naar-de-ttf-285/ Ben jij al in Indonesië geweest, op zoek naar je roots?
Uit ons archief. “Jongeren gaan massaal op zoek naar hun roots in Indonesië. We organiseerden er een talkshow over op de Tong-Tong Fair. Ben jij al in Indonesië geweest, op zoek naar je roots?”

1. Als je een idee hebt ga er dan voor en focus. Schrijf al je andere ideeën – die ook vast heel gaaf zijn – op en ga daar pas mee aan de slag als je eerste idee geslaagd is. Gebruik het enthousiasme en gedrevenheid waarmee je nieuwe ideeën verzint, om jezelf door de moeilijke momenten van een project heen te slepen.

2. Weinig jongeren zijn nog goed op de hoogte van wat er in én over Indisch Nederland speelt en gespeeld heeft. Maar dat geldt voor een groot deel ook voor onze ouders en grootouders. Ook onze ouders en grootouders wisten heel weinig over wat er nu in de openbaarheid is gekomen. Jij hebt beschikking tot publicaties, onderzoeken en bronnen die in hun tijd ondenkbaar waren. Dat jij jonger bent, hoeft nog niet te betekenen dat jij minder kennis hebt.

Kirsten Vos en Ed Caffin - foto Armando Ello
Het begin van Indisch 3.0: Ed Caffin en Kirsten Vos. Foto: Armando Ello.

3. Tegelijkertijd: je kan niet alles weten over de Indische wereld. Toch is dat geen reden om je er niet in te verdiepen. Wat in onze ervaring goed gewerkt heeft, is dat je een focus kiest. Zo had Ed bijvoorbeeld veel kennis over het Indonesië van nu, wist Tabitha veel over de Indische zakenwereld in Nederland en had Kirsten zich gespecialiseerd in de repatriëring. Richt je dus bijvoorbeeld op historische thema’s als de bersiap of de dekolonisatie, maar denk ook aan de meer eigentijdse Indorock of Indische postkoloniale literatuur.

Redactie Indisch 3 - vierkant klein
De redactie 2007 – 2011: Willem-Jan ‘Merah’ Brederode, Ed Caffin, Charlie Heystek, Kirsten Vos en Ulrike de Wreede. (foto: Armando Ello).

4.  Als je een tijdje bezig bent, ga je zakelijke afspraken maken met Indo’s en niet-Indo’s. Het fijne aan zaken doen met Indo’s is de vertrouwdheid die je voelt en de gunfactor die je ervaart. Juist dan is het heel verstandig om het zakelijke zakelijk te houden. Zet afspraken op papier, zonder uiteraard te vervallen in overdreven uitgebreide afspraken. Waar je duidelijk over wil zijn, is het geld. Wie betaalt wat aan wie op welk moment en op welke voorwaarden.

5. Vertrouw op je eigen kracht en weet wat je nodig hebt van je netwerk. Als je hulp aangeboden krijgt, weet dan goed welke vragen je hebt. Mensen kijken altijd vanuit hun eigen straatje naar je vraag. Wat je krijgt is een nieuwe invalshoek op je vraag, maar laat je niet meeslepen in hun belangen, prioriteiten en projecten.

6. Volg je intuïtie. Als iets niet goed voelt, dan klopt het waarschijnlijk niet. Ook al is het een Indo en zegt iemand je te willen helpen, ga alleen een deal aan (barters én betaalde afspraken) als jij je er senang bij voelt.

De broers Lars en Robin (beiden derde generatie) vertelden aan Nora Iburg hoe zij de perfecte rijst koken: nog altijd met één vingerkootje. Hoe maak jij de perfecte rijst? http://www.indisch3.nl/jonge-indos-in-de-keuken-lars-en-robin-meekel/
Uit ons archief. “De broers Lars en Robin (beiden derde generatie) vertelden aan Nora Iburg hoe zij de perfecte rijst koken: nog altijd met één vingerkootje. Hoe maak jij de perfecte rijst?” 

7. Hou vast aan je eigen unieke werkwijze. Die kenmerkt je, maakt je herkenbaar en ‘onkopieerbaar’. Wij hebben veel waarde gehecht aan een journalistieke werkwijze, bijvoorbeeld. Sta wel open voor vragen vanuit community. In het begin van Indisch 3.0 wilden wij bijvoorbeeld niet over eten schrijven. De Indische cultuur is meer dan eten alleen, vonden wij toen. Maar wij hebben met deze benadering de wens van onze community genegeerd. Zodra we er gehoor aan begonnen te geven, op een manier die bij ons paste, kregen we daar veel waardering voor uit de community, met de Gouden Rijstkom uit 2013 als absoluut hoogtepunt.

8. Waar wij ontzettend veel aan hebben gehad is een goed uitgewerkte en door de community gewaardeerde visuele merkidentiteit. Als redactie hadden we in 2012 twee logo’s uitgekozen, waarop onze community kon stemmen. We hebben een aparte website opgericht hiervoor en heel bewust de stemmen openbaar gemaakt. Wat gebeurde hadden we alleen maar kunnen dromen: bijna 400 mensen hebben gestemd, maar ook meegepraat in de discussie over het logo. Hierdoor hebben wij een ijzersterk logo gekregen, waar we wat ons betreft nog jaren mee door hadden kunnen gaan. Ook de ontwerper zelf, van By Jack Brown, was erg enthousiast over deze aanpak.

De voorganger van het uiteindelijke logo. Meest gehoorde wens: verwijder de traan, we hebben al genoeg verdriet te verwerken gehad. (c) By Jack Brown
De voorganger van het uiteindelijke logo. Meest gehoorde wens: verwijder de traan, we hebben al genoeg verdriet te verwerken gehad. (c) By Jack Brown

9. De status van nieuwkomer is goud waard. Hou die zo lang mogelijk vast. In het begin ben je zelf nog de nieuwkomer, na een tijdje heb je daar nieuwe mensen in je team voor nodig. Ga daar snel naar op zoek, zeker als je je richt op de jongerenwereld. Die gaat heel hard. Want hoe lang ben je nou echt een jongere? En dan hebben we het niet over de Indische definitie daarvan 🙂

10. De allerbelangrijkste tip: koester de band met je core community. Uit hun steun en commitment kan je een voldoening halen die niet in geld uit te drukken is. Zij weten wat goed voor je is, niet je adverteerders of je andere zakelijke partners. Wat jij leuk vindt om neer te zetten, is niet per se waar je community op zit te wachten. Bovendien kan je alleen voorzien in hun behoeftes als je die echt als uitgangspunt neemt. Gelukkig zijn er genoeg activiteiten waar én je community blij van worden. Zoals meedoen in een videoclip van een Indische zanger, bijvoorbeeld.

Dank, dank, dank!

En wij? Tabitha blijft persoonlijk en zakelijk actief in Indisch Nederland. Los van haar fotografiewerk gaat zij zich inzetten voor het mooie Sayah. Kirsten gaat over een paar maanden bevallen van haar derde kind, dus die is dagelijks bezig met het overdragen van de Indische cultuur.

Wij sluiten Indisch 3.0 met een goed gevoel af. Het is een prachtige tijd geweest, waarvoor we jullie, onze partners én oud-redactieleden willen bedanken: Ed Caffin, Charlie Heystek, Merah Brederode, Ulrike de Wreede, Liselore Rugebregt en Wendy de la Rambelje.

De website blijft bestaan, hij zal vindbaar blijven en te raadplegen. De stichting Indisch Cultuurfonds, waar Indisch 3.0 bij hoort,  blijft bestaan. Het is goed denkbaar dat we vanuit die rollen achter de schermen op uitnodiging mee gaan denken met initiatieven. Maar we gaan eerst even focussen.

Dank voor jullie steun, enthousiasme en visits. Geniet van wie je bent en weet: elke Indo heeft zijn verhaal. Vind dat van jou en accepteer dat je niet alles zal ontdekken, maar enjoy the ride.

Tabitha Lemon (r) en Kirsten Vos (l) vierkant
Kirsten Vos (l) en Tabitha Lemon (r). Foto: Armando Ello.

22 gedachten over “10 tips voor jongeren start-ups in Indisch Nederland”

 1. Terima kasih !!!!!

  wbt nr 7..eten en babbelen over eten is een bindmiddel, het is een katalysator van cultuuroverdracht. En bovendien de erfenis van onze Indonesische voormoeders. Hun geschenk aan de anaks.

 2. Ook ik wil de redactie graag bedanken voor de frisse blik op Indische zaken die zo vaak aanwezig was in de helder geschreven stukken op Indisch3.0.

  Ik wens de redactieleden veel succes met hun huidige en toekomstige activiteiten.

 3. Jammer, maar het zat er aan te komen…Mocht het een optie zijn geweest: ik had graag ruimte vrijgemaakt in de Java Post om de generatiekloof te overbruggen. Zo zonder Indisch3.0 wordt dat ook voor mijn blaadje lastiger. Het is niet slechts de sluiting van een enkele site; het zet ook sites als Indisch4ever en de Java Post weer een paar passen terug. De follow up valt weg…
  Het ga jullie allen goed. Bedankt!

 4. Beste redactie,

  Echt heel erg jammer dat jullie er mee stoppen, al kan ik het wel begrijpen.
  Ik ben een 2e generatieer en las altijd met heel veel plezier de site. Het is zo goed en fijn om te lezen wat jongere generaties beweegt. Het gaf altijd een goed gevoel om te zien en te lezen dat ook zij hun interesse hebben in het Indisch erfgoed en op zoek gingen naar hun roots, de ouderen eindelijk aan het praten kregen. Dat deden zij niet naar hun kinderen. Dus ja, ook voor mij als 2e generatie had ik heel veel aan jullie website! Ik heb er ook veel jongeren naar verwezen!
  Ik hoop dat jullie, ex-redacteuren, op andere manieren, een bijdrage kunnen blijven leveren aan het Indisch gedachtegoed. Ik was vorig jaar ook zeer onder de indruk van jouw column, Kristen, over de zwarte Pietendiscussie, dat jij daarin stelling durfde te nemen.
  ik wens jullie allen heel veel succes met jullie banen en andere bezigheden en heel veel dank voor wat jullie hebben opgezet en losgemaakt!
  Ik hoop ook heel erg dat andere jongeren jullie initiatieven zullen overnemen, want ik denk dat een jongerenplatform echt nodig blijft!

  Hartelijke groet,
  Ria Lindeman

  1. Beste Ria, dank je wel voor je spontane reactie! Een duidelijke bevestiging van onze reden om ermee op te houden, is dat ik er nu pas aan toekom om je reactie op de site te laten publiceren, sorry voor die vertraging. Ik had je tekst al wel eerder gelezen. Wat ontzettend mooi om te lezen hoe jij de artikelen op Indisch3.nl hebt beleefd. Dank je wel daarvoor, en ook voor je persoonlijke compliment 🙂 Hartelijke groet van Kirsten

 5. Baya… ik lees het nu pas… zoals ik wel vaker dingen wat later lees hier in Suriname. Onlangs nog een mooi artikel op Indisch3.0 gevonden over de bersiap.
  Indisch3.0… ik vond er vooral een bevestiging. Bevestiging dat ik niet de enige was van onze generatie die zo bewust is van z’n afkomst en het de moeite waard vind om erover na te denken, praten, discussiëren en schrijven.
  Bedankt voor jullie inzet! En succes met jullie eigen vierde generatie ;-). (die van mij zijn al aan het puberen… gaat hard man)

  Groetjes, Edwiño do Sinyo (of gewoon: Edwin Linders)

  1. Hey Edwin, dank je voor je reacties, nu en in het verleden 🙂 Graag gedaan, wat fijn om te lezen wat jij hebt gehad aan dit platform. Makasih ja!! Groetjes van Kirsten

 6. Indisch3.0, bedankt voor een mooie site & tijd!

  Jullie post reflecteert min of meer ook mijn eigen ‘growing up’. Eigen gezin gekregen, niet genoeg tijd meer voor ‘Indische dingen’. En dat, terwijl je al Indisch bent. Vind het wel heel fijn dat mede door Indisch3.0 zoveel meer informatie over vroeger naar buiten is gekomen. Nog een pluspunt is, dat ik zag dat ik niet de enige was met vragen (die @indisch3.0 beantwoord werden).

  Kirsten Vos, Tabitha Lemon, Ed Caffin, Charlie Heystek, Merah Brederode, Ulrike de Wreede, Liselore Rugebregt en Wendy de la Rambelje: so many thanks for everything, I salute you!

  1. Hey Ernasto, wat leuk om van je te horen – inderdaad een naam uit onze beginjaren 🙂 Wat een mooi nieuws dat jij ook een gezin hebt inmiddels! Haha, ja, jouw verhaal is voor mij ook heel herkenbaar. Wat fijn dat je vertelt wat jij aan Indisch 3.0 hebt gehad – dank je wel daarvoor. Veel geluk, Ernasto! Groetjes van Kirsten

 7. Hallo Kirsten, we hadden 2 jaar terug bijna een afspraak in Arnhem. Dat had te maken met het nog immer succesvolle FilmIndo cafe in Nijmegen en de oprichting van Business Brandal wat in de regio Nijmegen-Arnhem. Nu weer ons nieuw initiatief van Max305, om d.m.v. theater kunsten onze geschiedenis een podium te geven.
  Ik vind het een dappere beslissing om andere (levens) zaken nu even prioriteit te geven. Jullie hebben veel werk verzet en deuren voor anderen geopend. Niets dan hulde, kun je trots op zijn ! En wie haken jullie weer aan bij een ander mooi indisch 0.3 initiatief. Groetjes van Jerry Croes

  1. Hi Jerry! Ja dat klopt, dat was een heftige periode voor ons. Zonde dat we elkaar niet ontmoet hebben. Veel geluk met het IndoFilmCafe en dank coor je warme woorden! Hartelijke groet van Kirsten

 8. Jammer maar helaas, hier liepen wij met Darah Ketiga toen ook tegen aan, gelukkig hebben wij 10 jaar wat kunnen betekenen en jullie 6 jaar, iets waar wij trots op kunnen zijn.

  Verder de leuke samenwerking in de begin jaren de meetings met Paatje in het verzetmuseum en tropenmuseum.

  Slmt Chris

  (DK 2001-2011)

  1. Hey Chris,

   Ja dat waren mooie tijden! Alles goed met jullie? Veel geluk en dank voor je reactie! Groetjes van Kirsten

   1. Bedankt voor jullie inzet en moeite voor de Indische gemeenschap en cultuur. Jullie kunnen terugkijken op een aantal mooie momenten en initiatieven. Een cultuur kan enkel voortbestaan als het wordt gedragen door een brede achterban. Een cultuur die stagneert doordat de achterban niet voldoende investeert zal de identiteit verliezen en uiteindelijk de rekening betalen. Jullie hebben prachtige tips achtergelaten hierboven voor de nieuwe lichting. Ik hoop dat er ergens in Nederland een tiener of twintiger deze woorden ten harte neemt.

    Bedankt voor de samenwerking en het gaat jullie goed! Al geloof ik dat zulke actieve deelnemers als wijzelf altijd op een of andere manier verbonden blijven aan het cultureel netwerk. Dus niet vaarwel maar tot ziens!

    Erik
    Darah Ketiga (2001-2011)-

    1. Hey Erik, dank je wel voor je hartelijke reactie! Samenwerken was ook leuk, goeie herinneringen aan 🙂 En ja, we zien elkaar vast weer! Hartelijke groet van Kirsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.