In de serie Jonge Indo in de Muziek sprak Indisch 3.0 afgelopen maand met zangeres Jalise. Na afloop van haar soulvolle optreden in de Badcuyp in de Amsterdamse Pijp bevroeg Ed Caffin haar backstage over haar Indisch zijn, haar grenzeloze ambities en over haar passie voor soul. “Soul, dat is waar ik het meest van hou.”

Jalise staat vanavond centraal in de tweede editie van SoulglO, een tweemaandelijks evenement in Amsterdam, waar (jonge) Nederlandse soulartiesten de kans krijgen om op te treden. De zaal is driekwart volgestroomd als Jalise, met gelegenheidsband, het kleine podium betreed. Dan als band de eerste voorzichte tonen inzet klinkt de mooie stem van Jalise. Haar aanmoedigingen om toch vooral vooraan te komen dansen, worden schoorvoetend opgevolgd. Het publiek in de Badcuyp, dat lang heeft moeten wachten door problemen met het geluid, komt niet echt los. Maar dat ligt niet aan Jalise. De jonge soulfulle zangeres met Indische roots geeft altijd 100%. Ook nu, ondanks dat haar stem haar bijna in de steek laat vanwege een hardnekkige verkoudheid.

“ Ik vind dat je altijd alles moet geven” vertelt ze even later. “ Daarom ben je artiest. Ik moest het optreden bijna afzeggen, omdat ik de hele week last had van mijn keel. Maar gelukkig hield mijn stem het vol. Dit is wat ik het liefst doe: optreden”.

Jalise maakt muziek vanuit het hart en dat heeft ze niet van een vreemde. In haar Indische familie draait het vooral om eten, gezelligheid, feestjes en muziek.

“ Ik ben opgegroeid met muziek. Mijn Indische vader speelt zo lang in me herriner gitaar in een rockbandje en ook mijn Hollandse moeder is muzikaal. Ze is zangeres en zingt vooral country. Op mijn vierde jaar zong ik al mee met de muziek die zij maakten. Ik vond het geweldig. Toen ik op mijn zevende voor het eerst optrad tijdens een Kerstuitvoering waren mensen ontroerd. Dat was een bijzonder gevoel.”

Nu, op eigen muzikale benen, maakt Jalise zelf heel andere muziek dan die waarmee ze werd grootgebracht.

“ Soul, dat is waar ik het meest van hou. En Jazz natuurlijk. Mijn eigen songs zijn ook wel een beetje funky of reggae-achtig, maar ze hebben allemaal een vleugje soul. Ik herriner me dat ik als jong kind al heel vroeg mijn eigen muzieksmaak ontwikkelde. Ik zette zelf Jazz radio op en raakte geïnspireerd door wat ik hoorde. Mijn eerste liedje schreef ik ook in die tijd. Ik was een jaar of 10 denk ik. Eigenlijk maakte ik toen intuïtief al de keuze voor de muziek” .

Inmiddels is ze 24 jaar, moeder van 2 jonge kinderen en werkt en studeert ze Rechten. Hoe combineert ze dat met haar muzikale ambities?

“ Dat is soms best lastig. Ik studeer en wil graag een diploma halen, maar zoveel ik kan, ben ik met muziek bezig. Want dat is wat ik het liefste wil. En natuurlijk ben ik er ook zoveel mogelijk voor mijn kinderen. Dat is best ambiteus misschien. Eigenlijk komt het neer op goed plannen. Dat is niet echt Indisch, vermoed ik. Maar, als je echt iets wilt bereiken moet je de juiste keuzes maken, en natuurlijk wat geluk hebben.”

Daarbij wordt ze gestimuleerd door haar ouders en vriend. Ze treed regelmatig op en werkte al samen met verschillende artiesten, zoals Lange Frans en Baas B, Bace en Riza. Binnenkort zal ze een eerste eigen nummer uit te brengen. Ze hoopt dat mensen enthousiast zullen zijn.

“ De muziek die ik maak, zoals de nummers die ik vanavond zong, gaan eigenlijk allemaal over dingen die ik zelf meemaak: Strong Woman, Love me en Bad Day. Het zijn liedjes over thema’ s waar ik iets bij voel. Dat is wat ik ook hoop over te brengen. Echte soul komt immers vanuit je hart” .

Meer weten? Kijk op Jalise’ website: www.jalisemusic.com/ en volg haar op Twitter: @JaliseMusic