Vandaag het tweede interview met een Jonge Indo in de muziekweek van mei… Debrah Jade!

Vanaf het moment dat je Debrah Jade (20) hoort zingen voel je de sfeer van oude Soul. Ze wordt de Nederlandse Alicia Keys genoemd. Ze zong covers van haar wereldberoemde idool en plaatste die op Youtube. Op haar achttiende tekende ze met Niels Walboomers, een van de kopstukken in de Nederlandse Urban scene. Inmiddels heeft ze ruim 2.000.000 hits op haar Youtube-kanaal en zingt ze de ‘backing vocals’ in de band van Ben Saunders. Haar ultieme droom is om ooit zelf voor dat grote publiek te staan. Indisch 3.0 reist af naar Eindhoven om erachter te komen hoe het daarmee gaat.

Tekst en fotografie: Bryony Burns

Debrah Jade pikt me op bij het station in Eindhoven en we zorgen druk pratend dat we snel uit de regen komen. We vinden een leuk restaurant en gaan aan een tafeltje zitten. “Ik wil heel graag de Soul en Motown kant op.” drukt ze me op het hart. “Ik werk nu samen met Ben Saunders, die ik heb leren kennen via mijn vriend die nu de gitarist is in zijn band. Ik ben te zien in de clip die nu uit is: “Dry your eyes”.

Mensen hebben alles kunnen zien in de real-life soap die hierover is gemaakt ter promotie van Ben Saunders. “Maar het is nog niet helemaal wat ik wil. Ik ben een solo artiest en zou graag op de plek willen staan waar Ben Saunders nu staat. Voor een volle zaal Ahoy! Zijn publiek is zó groot, tot wel 10.000 man, dan weet je gewoon niet wat je ziet! Het is, hopelijk, een glimps in mijn eigen toekomst.”

(c) Bryony Burns | Indisch 3.0

 

“Ik wil dat mensen me met hun ogen dicht herkennen.”

 

Ze neemt een hapje van de twee kroketten met witbrood die we hebben besteld voordat ze verder begint te praten. “En het is natuurlijk een ontzettend compliment om de Nederlandse Alicia Keys genoemd te worden. Zij heeft mij zelfs op haar eigen YouTube-kanaal gezet”.

“Maar”, zo vervolgt Debrah Jade, ze heeft een eigen stijl. “Ik wil dat mensen me met hun ogen dicht herkennen. Om mijn eigen geluid en nummers, zoals mijn eerste single “Everytime”. Ik krijg nu de kans om de mensen te vinden die ik nodig heb om mijn eigen ‘ding’ te produceren. Het is een hele spannende tijd.”

Zelfstandig en gedreven

Vanaf de prille leeftijd van drie jaar is Debrah al aan het zingen, gesteund en gemotiveerd door een bijzonder muzikale familie. “Mijn opa en oma hebben een dubbel-act waarmee ze door dit gedeelte van Nederland toeren. Ze spelen op Kumpulans echte Maleise liedjes en hebben regelmatig optredens.”

Je zou kunnen zeggen dat hiermee het voorbeeld is gegeven voor hoe zij zelf met de muziek omgaat: “Een van de redenen dat ik niet door ben gegaan met de X-factor, is omdat ze je voor een lange tijd kunnen ‘sturen’.” Ook tijdens haar samenwerking met Niels Walboomers komt haar zelfstandigheid naar voren: “Onze samenwerking is gestopt, omdat ik een ander idee heb voor welke kant ik op wil met mijn zingen. Er zaten leuke nummers tussen en ik heb veel interessante mensen leren kennen, maar ik wilde toch een ander geluid; de Soul.”

“Volgens mij ben ik ook de enige van mijn leeftijd in Nederland die het geluid van de Soul hier wil terugbrengen”


(c) Bryony Burns | Indisch 3.0

Voorouders

Debrah heeft een Nederlandse vader en een Indisch-Molukse moeder. “Ik ben Nederlands opgevoed, eigenlijk is mijn vader degene die het lekker vindt om echte Indische dingen te eten. Mijn moeder houdt juist meer van de ‘Hollandse prak’!”

Ze kijkt me plotseling direct aan; “Maar ik ben dit jaar voor het eerst naar ‘Herdenking 60 jaar Molukkers in Nederland’ gegaan en ik was heel erg onder de indruk. Ik ben hun en mijn opa en oma echt heel dankbaar voor wat ze hebben gedaan. Zonder hen had ik dit leven niet kunnen hebben.”

We praten nog langer door over wat ze daar heeft gezien en heeft meegemaakt. Ze vertelt met dat ze meer wil weten over vroeger, maar op een rustige manier. Stap voor stap.

De toekomst

Ze vertelt me nog een keer vol passie hoe ze niet kan wachten totdat haar eigen album op de planken ligt. Maar dat ze ook weet dat ze eerst haar opleiding af wil maken en de tijd wil nemen om de juiste professionals bij elkaar te zoeken.

Terwijl de trein vertrekt bedenk ik me me dat Debrah Jade niet alleen getalenteerd is, maar ook eigenzinnig.“Ik ben”, vertelde ze me op de valreep met een grote glimlach, “volgens mij de enige van mijn leeftijd in Nederland die het geluid van de Soul hier wil terug brengen. Maar wel op een nieuwe manier”.


Meer weten over Debrah Jade, bekijk en beluister haar Youtube-kanaal en volg haar op Twitter