Nadat de eerste helft van de reeks Jonge Indo’s in de provincie eindigde met een interview in het zuiden van Nederland, begint de tweede helft van de reeks in het noorden. Het is een gesprek met de Thamar Beckx (23) over Friese stugheid, ambities, cultuur en het zoeken naar Indische roots.

Thamar, geboren in Drachten in 1986, woonde tot haar 18e in Friesland. Daarna vertrok ze naar Groningen om te gaan studeren. Ze ging bij haar oudere broer wonen, maar toen hij begin dit jaar een kindje kreeg moest ze gaan verhuizen. Ze ging terug naar Friesland en trok in bij haar vriendin in Ureterp.

Ureterp?

Ja, Ureterp is een klein dorp vlakbij de grens met Groningen. Bijna niemand kent het. Ik heb het erg naar mijn zin gehad in Groningen en kom er nog steeds veel voor mijn studie. Ik hou van de stad, de diversiteit, er is altijd wat te doen. Nu ik weer in een dorp woon merk ik dat de wat stugge mentaliteit in Friesland me soms benauwd. Op een gegeven moment zou ik wel terug willen naar de stad.

Thamar2Om verder te studeren?

Ik moet nog een Bachelor-scriptie schrijven en dan ben ik klaar met de studie Communicatie en Informatiewetenschappen. Daarna wil ik misschien een Master-opleiding gaan doen. Ik heb nog niet echt een scherpe focus. Het liefst wil ik iets internationaals of intercultureels gaan doen. Ik heb eigenlijk altijd wel een soort afkeer gehad tegen regelmaat, ik moet iets avontuurlijks doen in mijn werk. Nadat ik een Master gedaan heb, wil ik dan eerst een tijdje gaan reizen. Misschien als stewardess, anders met de rugzak naar Australië en Nieuw-Zeeland. De designs, kleuren en vormen van de Maori-cultuur vind ik bijvoorbeeld prachtig. Mijn broers en ik hebben een tijd geleden een Maori-tattoo laten zetten door Gordon Hatfield, een bekende tatoeage artiest.

Heb je daar iets bijzonders mee?

Ik weet het niet precies. Eigenlijk de hele Polynesische cultuur fascineert me op de een of andere manier. Ik heb wel eens gehoord dat veel Indo’s en Molukkers dezelfde fascinatie hebben. Misschien komt dat wel omdat het iets weg heeft van de Indische cultuur en de cultuur in Indonesië. Wellicht heeft het een bepaalde vertrouwdheid met thuis?

Interessant. Kun je wat meer vertellen over je familie?

Mijn moeder is een Friezin uit Drachtster Compagnie. Haar vader was een echte Fries, haar moeder kwam uit Amersfoort. Mijn vader, Arthur Beckx is een Indo. Wat karakter betreft heb ik het chaotische en koppige van mijn moeder en het temperament van mijn vader.

En wat weet je over de Indische achtergrond van je vader?

Wat ik weet is dat zijn moeder kwam uit Madura kwam en Portugees bloed had, zijn vader kwam uit Surabaya. Daar is mijn vader ook geboren. Mijn vader heeft nooit iets gezegd over zijn tijd in Indië en Indonesië. Hij heeft ons ook niet veel meegegeven van de cultuur. Het meeste wat ik daarvan weet en ken, heb ik zelf uitgezocht. Die interesse ontstond voor het eerst toen ik zo’n jaar of twaalf, dertien was. De toenmalige vriendin van mijn broer is Indisch en vertelde me er veel over. Zo leerde ik het Indische kennen en daar ben ik toen een aantal jaar helemaal ingedoken, best extreem. Ik kreeg toen ook Indische vriend en zette me af tegen anderen. Het was eigenlijk wel een soort identiteitscrisis waar ik in terecht kwam, denk ik nu. Na een paar jaar ging dat over. Nu heb ik weer “het midden” teruggevonden. Vorig jaar zouden mijn vader, broers en ik trouwens samen naar Indonesië gaan, maar dat ging jammer genoeg niet door.

Gaat het nog een keer gebeuren?

Ik hoop het. Lang had ik niet zoveel met Indonesië. Nu zou ik er graag heen gaan, maar dan toch meer als vakantie. Nieuwe plekken zien en ontdekken. Bij Nederlands-Indië en die geschiedenis heb ik wel een sterker gevoel. Ik zou bijvoorbeeld graag een aantal plekken bezoeken waar mijn vader heeft gewoond. Er zou ook nog familie moeten zijn ergens op Java.

Is er buiten je familiegeschiedenis iets van de Indische cultuur dat je bezig houdt? Of iets dat je altijd al had willen weten?

Nee, eigenlijk ben ik toch vooral mijn familiegeschiedenis beter leren kennen. De familie heeft bijvoorbeeld veel geheimen, waar allerlei speculaties en vaagheden over zijn. Ik vraag me af welke moeilijke dingen men daar precies heeft achtergelaten? De film Ver Van Familie, die ik laatst gezien heb, gaat daar ook over. Echt een aanrader.

Je hebt een voorwerp meegenomen die ook iets te maken heeft met je familiegeschiedenis.

Het is iets dat ik gekregen heb van mijn Oma toen ik heel klein was. Een gouden ketting met blaadjes van Indisch goud en een smaragd in het midden. Mijn Oma heeft dat haar hele leven omgehad. Ik was pas twee toen ze overleed, maar voel desondanks een sterke band met haar. Dat is toch wel bijzonder. De rest van de familie heeft haar wel gekend, dus ik ken veel verhalen over haar. Ze was een lieve, zachte en verzorgende vrouw, die aan de andere kant ook heel streng kon zijn.

Tot slot, welke van de volgende provincies gaat Kirsten volgende maand bezoeken? Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel of Gelderland?

Even denken… dat wordt Zuid-Holland!