Dubbelpublicatie Moesson en Indisch 3.0

 

Tekst: Willem-Jan Brederode, Fotografie: Armando Ello (Hoezo Indo), Visagie: Lara van Leeuwen

Oh Oh Cherso was hét kijkcijferkanon van 2010. Ook het tweede seizoen, Oh Oh Tirol, trekt momenteel meer dan 1 miljoen kijkers per aflevering. Geliefd of gehaat, de castleden met aparte bijnamen zijn met een noodgang bekende Nederlanders geworden. Eén van deze Haagse feestgangers is de Indische Bibi Breijman, alias ‘Kabouter’. Indisch3.0 sprak met haar.

Wie op google zoekt krijgt ongelooflijk veel hits over de Oh Oh castleden. Ook over Bibi. Buiten een overdaad aan meningen, foto’s, babe-ratings van puber-jongens, vind je echter bar weinig informatie over haar. In een enkel biografietje lees je niet meer dan dat Bibi klein is, haar wenkbrauwen vaak plukt en haar vriendje mist tijdens de vakanties. Maar er is toch wel meer over haar te vertellen? Als ze na onze kennismaking vrij bedeesd en bescheiden naast haar moeder op de sofa gaat zitten, zie ik het beeld dat ik ken uit de media: een mooie, modieuze Haagse meid. Maar het beeld dat ik van haar krijg tijdens ons gesprek, gaat veel verder dan dat.

Opa en Oma

Bibi (1991) werd geboren in de stad van haar Indische vader, Zoetermeer, maar groeide op bij haar Hollandse moeder in Den Haag. Bij opa en oma Breijman, geboren in Soerabaja en Semarang en na de oorlog naar Nederland gerepatrieerd, leerde ze het Indische familiegevoel kennen.

“Helaas zijn mijn opa en oma uit elkaar, dus het is helaas niet meer zoals het was. Dat mis ik wel. Mijn Indische opa komt uit een grote, traditionele familie. Ik heb nog een overgrootmoeder die dit jaar 100 wordt. Zij houdt de boel nog enigszins bij elkaar”.

Het Indische is een rode draad in Bibi’s leven. “Met mijn familie ging ik altijd naar pasars, Indische avonden en Semarang-reünies. Bijna al mijn vriendinnen hebben iets Indisch en ook mijn vriend is Indisch. Hij heeft een echte Indische opvoeding gehad. Toen ik bij hem in de familie kwam, werd ik met open armen ontvangen”.

Indisch koken leert Bibi van haar vader en oma; “Pepesan is mijn lievelingsgerecht. En ik kan zelf soto maken, maar soms mislukt het”, zegt ze bescheiden. Dan vult haar moeder haar snel aan; “De laatste keer was wel heel erg lekker, hoor!”

Naar Indonesië

De verhalen van haar opa en oma maken haar van jongs af aan erg nieuwsgierig naar Indonesië. “Ik wil er graag naartoe, maar dan wel om meer dan alleen Bali te zien. Mijn grootouders maakten altijd mooie video’s als ze gingen, en ook in hun verhalen over vroeger vertellen ze hoe mooi het land was ”.

Ook de mindere kanten van haar familiegeschiedenis kent ze: “Mijn oma kwam uit een rijk Indisch gezin, mijn opa’s familie was arm. Er waren veel kinderen en ze hadden een zwaar leven. Mijn overgrootmoeder vertelde ons over de verschrikkingen tijdens de oorlog. Dat zijn heftige verhalen. Maar ik vind het interessant om daar zoveel mogelijk over te weten te komen”.

Oh Oh Bibi?

In een half jaar zijn de Oh Oh castleden nationale bekendheden geworden. Dat is niet niks. “Aanvankelijk twijfelde ik nog of ik mee moest doen, maar uiteindelijk leek het mij leuk om het mee te maken. Je kunt beter spijt hebben van iets dat je wel gedaan hebt, dan van iets dat je niet gedaan hebt! In het begin vond ik het onbegrijpelijk dat zoveel mensen je ineens herkennen. Maar ik krijg leuke reacties. Van oudere mensen tot moeders op de school van mijn broertje en zusje komen mensen op me af om te zeggen hoezeer zij zichzelf in ons herkennen”.

Ondanks alle aandacht blijft Bibi bescheiden en nuchter. De negatieve aandacht relativeert ze: “Heel Nederland geniet mee als er iets via de media uitlekt. Gelukkig spring ik zelf nooit uit de band. Maar het zou niet leuk zijn als wij ineens politiek correcte dingen zeggen. Mensen vinden ons leuk vanwege de directheid en grenzeloosheid. Zonder dat is de ‘reality’ weg”.

Vooroordelen

Ook alle makkelijke meningen op internet kan ze goed verdragen: “De makers van het programma zoomen natuurlijk in op onze uitspattingen en platte uitspraken. Omdat ik vrij principieel reageer lijkt het alsof ik een enorme zeikerd ben of arrogant. Maar ik ben gewoon niet zo en wil mij ook niet anders voordoen dat ik ben. Later, na de PABO, wil ik ook gewoon nog een baan als leraar”.

Of Bibi zou meedoen aan een serie met alleen Indo’s? “Dat zou ik zeker doen, want ik voel meer Indische dan Haagse. Ik denk dat er veel gegeten wordt en er geen ruzies zouden zijn. Daar zijn Indo’s te beschaafd en bescheiden voor. Misschien zou het leuk zijn voor Indische mensen, maar voor de Nederlandse televisie zou dit weinig spectaculairs opleveren, denk ik”.

Dan, na een uur met Bibi gesproken te hebben, is er geen spaan over van de vooroordelen die over haar bestaan. Bibi is doordacht, welbespraakt en heeft een nuchtere en bescheiden blik op haar Oh Oh avontuur en haar bekendheid. Daarbij is ze zich op een natuurlijke manier bewust van en trots op haar Indische familiegeschiedenis en culturele erfenis.

Wil je meer van Bibi zien? Zie het Indische tijdschrift Moesson voor meer foto’s behorende bij het interview. De aflevering van Oh Oh Tirol vind je op deze pagina op de site van RTL en klik hier voor het gehele seizoen van Oh Oh Cherso.