Toko Test # 8: Toko Indo Jaya in Amsterdam

Voor de derde keer proeft een I3-testteam voor de rubriek de Tokotest een toko in de hoofdstad. Dit keer Indo Jaya op de Van Woustraat in de Pijp. In de IENS-toplijsten van 2010 is de toko te vinden op plek zes van de beste restaurants in Noord-Holland en “het beste Indonesische afhaalrestaurant” van Amsterdam. Hoog tijd om eens te gaan proeven.

Testteam: Patrick Neumann, Ulrike de Wreede en Ed Caffin

Het testteam treft elkaar voor de deur van Indo Jaya op een snikhete dag die zich leent voor een lichte maaltijd met verkoelende drankjes in een park. Het nuttigen van een goede Indonesische maaltijd bij een tropische temperatuur is  dus eigenlijk precies zoals het hoort. Bij Indo Jaya liggen heerlijke gerechten uitgestald, in de keuken wordt volop  gekookt. Het is binnen warmer dan buiten. De klanten komen een voor een binnen.

Omdat we veel willen proeven bestellen we de gerechten per ons. Het is echter wel goedkoper om ze in menu-variant te bestellen, worden we gewaarschuwd. Inderdaad, een Nasi rames met 2x vlees 1x groenten, of 2x groenten 1x vlees kost slechts 8,50 euro.

We bestellen als eerste twee ons van 3 verschillende groentengerechten: Tumis boontjes (mild gekruide sperzieboontjes met wortel), Sajoer Lodeh en de huisspecialiteit, Choi Sam in een soort lichte boullion. Ook doen we nog een bakje met Tempeh Ketjap. Dan kiezen we drie vleesgerechten: Rendang, Daging Smoor (Smoor jawa) en Ajam Ritja, Ritja, kippenboutfilet in hete saus. Ook nemen we twee visgerechten mee; Ikan Atjar, gebakken makreel in zoetzure saus met groene pepers en wortelen, en Udang Peteh, gebakken garnalen in sambalsaus met petehbonen. Daarbij witte rijst en nasi goreng en wat spekkoek toe.

Met een volle tas lopen we naar buiten. De hitte drijft ons naar een park in de buurt, waar we de andere parkgangers verrassen met de verzameling bakjes die we op ons kleed uitstallen. Het is hoog tijd om te proeven. De huisspecialiteit Choi Sam, toch niet een heel spannend ogend gerecht, is verrassend lekker. De bouillon smaakt iets te zout, dat is wel jammer. De Tumis boontjes is ook geen avontuurlijk gerecht, maar smaakt prima. De boontjes en worteltjes zijn goed qua beet en lekker mild gekruid. Op de Sajoer Lodeh en Tempeh ketjap tenslotte valt niets aan te merken. Goed bereid en prima op smaak. De vegetariër in ons gezelschap heeft niets te klagen.

Dan de vleesgerechten. Om te beginnen de Rendang en Daging Smoor. De kerrie en kokos in de Rendang zijn perfect op elkaar afgestemd maar het vlees is net iets te droog. Dat geldt ook voor de Daging Smoor: de zoete ketjap saus is fantastisch, maar het vlees had malser gemogen. De Ajam ritja ritja is niet te pittig en lekker van smaak, hoewel de smaak van het citroengras wat overheersend is.

De visliefhebbers kunnen met de Ikan Atjar en de Udang Peteh hun hart ophalen. De makreel valt makkelijk van de graat en combineert heel goed met de zoetzure Atjar. De garnalen zijn heel pittig, je moet er tegen kunnen, maar een hoogtepunt voor wie er van houdt.

Alles bij elkaar zijn we onder de indruk van het eten van Indo Jaya. Wat we vandaag geprobeerd hebben, smaakt heel gezond en lijkt gemaakt met de grootst mogelijke liefde voor eten. Ondanks dat de afstemming van de smaken soms wat uit balans leek en het vlees wat droog was, was het zeer de moeite waard.

Voor het lekkere eten van Indo Jaya kun je in de Pijp terecht, maar ook in IJburg. Sinds december 2008 heeft de toko daar nieuwe vestiging geopend. Voor zover we dat al niet wisten: Amsterdam heeft werkelijk niets te klagen over Indisch en Indonesisch eten. Onze beoordeling:

 

 

 

 

Voor meer informatie check de website van Indo Jaya: http://www.indojaya.nl en volg Indo Jaya op Facebook

4 gedachten over “Toko Test # 8: Toko Indo Jaya in Amsterdam”

 1. Ed,
  Ik heb met interesse jullie test van dat restaurant gelezen.
  Echter ik mis toch een belangrijk aspect van jullie commentaar.
  Ik had graag ook vernomen waar de kokende mensen vandaan komen.
  Als voorbeeld het rendang gerecht. Ik hoor zo vaak dat iemand ergens rendang heeft gegeten. Op mijn vraag hoe het heeft gesmaakt en hoe het er uitziet, krijg ik vaak een gezicht met verbaasde ogen. Echter het vleesgerecht rendang is origineel van Padang en daar gebruiken ze vaak net iets andere kruiden en/of verhoudingen. De javaanse namaak wordt vaak zoet gemaakt met suiker. Ook heeft de javaanse rendang vaak nog een wat bruin-gele kleur en er is nog saus aanwezig. In Padang heet een natte rendang “Klio” en wanneer het vlees bijna droog en bruin/zwart is heet het rendang. Uw kommentaar op het vlees zegt mij dat de rendang te kort is gekookt. Goede rendang maken duurt 6 tot 8 uren.
  De laatste uren veel omroeren op klein vuur.

  Ik ben Ronny Geenen, 76 jaar oud.
  Groeten uit California.

 2. Ronny , dat is ook de reden waarom je nu geen echte Rendang Padang kan krijgen, zelfs in Jakarta .
  De rendang van de beroemde Natrabu restaurant in Jakarta is naar mijn smaak zo zo .
  http://natraburestaurant.com/
  Dat verhaal over Kalio is weinig bekend in Nederland .
  Het vermelden van de oorsprong van de kok of kokkie is voor kenners belangrijk.
  Mijn overleden tante in Jakarta( Jakartanse) met een Padanger als man kon toen die “Zwarte” rendang maken.
  Ook de vrouw van mijn oom kan het goed maken( ze kwam ook uit West Sumatra) .
  Ik had na tig jaren eindelijk een echte rendang Padang gegeten,( vakantie 2012 )
  In mijn eigen dapur maak ik meestal kalio ( surrogaat van rendang).
  Wie kan tegenwoordig 6 of 8 uren achter de fornuis staan, en maar rustig omscheppen , zorgen dat de bumbu(ingredienten) niet verbrand?

 3. Wie kan tegenwoordig 6 of 8 uren achter de fornuis staan, en maar rustig omscheppen , zorgen dat de bumbu(ingredienten) niet verbrand?

  Mijn neef heeft dat eens gedaan voor een 60 jarig huwelijksfeest door het snachts om 12 uur te maken. Het was rendang voor 150 mensen in een zeer grote wadjan. 150 grote stukken vlees even op groot vuur tot de olie van de kokosmelk boven komt drijven en dan op klein vuur. Hij kon daarom de eerste 4 uren gaan slapen. Daarna roeren en weer een uur slapen. endan weer roeren. De laatste uren viel er natuurlijk niet meer te slapen. Het was roeren en tegelijk beginnen met de andere gerechten. Zijn vrouw en ik waren toen ook aanwezig voor de rest van de dag.
  Echter het was een groot succes en dat was natuurlijk al een grote beloning.

 4. Mijn dochters vragen wel eens of ik bami haal bij de chagerijnige hollandse mevrouw en dat is bij Indo Jay op de van Wou. Haar man kan koken dat is waar. Alleen prakt zij of één van haar kinderen vervolgens allerlei gerechten doorelkaar in één bak en vermoord het vervolgens in de magnetron.

  Maar goed dat laatste gebeurd bij 90% van de Indische toko’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.