Deze Indo is lekker bezig. Dat eeuwige gezanik over Indotiteit is eindelijk voorbij. Indo or no Indo is niet langer een vraag, want het is tijd voor grotere dingen. Dus ego opzij, SuperIndo-kostuum uit de kast trekken en preken voor eigen parochie. Over plastic zwerfafval, plastic soep of voor ons als Indo’s onder elkaar: Soto plastic.
“Waarom valt deze duurzame Indo ons hiermee lastig?”, is wellicht de (terechte) vraag. Laat ik voorop stellen dat ik niet tegen plastic ben. Integendeel, ik zie het als een wondermiddel dat heel lang meegaat. Alleen jammer dat we het niet als zodanig gebruiken, omdat plastic weliswaar afbreekt, maar niet verdwijnt en dat onze wateren er inmiddels ruim mee zijn afgevuld.
Als je in het dagelijks leven goed op plastic gaat letten dan zie je het ineens overal. Voor de grap ben ik daarom op onderzoek uitgegaan in een toko bij mij in de buurt. De wereld aan plastic bakjes met deksels en natuurlijk alle folie om o.a. de spekkoek, lempers en kue lapis. Daarmee leveren we een aardige bijdrage aan de plastic afvalberg. Al ben ik ervan overtuigd dat de Indische consument de bakjes keurig bewaard voor hergebruik.
Desalniettemin denk ik dat het anders, slimmer en groener kan. Met bijvoorbeeld bananenblad, statiegeld-bakjes en natuurlijk iets met bamboe. We kunnen tevens proberen om de mensen met een rantang richting de toko te bewegen. Of dat we vaste klanten kunnen verleiden zo’n ding te leasen. Andere ideeën en suggesties zijn uiteraard meer dan welkom. Wees vooral creatief.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is helemaal hot. Zelf spreek ik echter liever van maatschappelijk verantwoord gedrag. Wie kunnen deze belangrijke voortrekkersrol in Nederland beter vervullen dan wij Indo’s? Kijk naar ons huidig muzikale landschap. Wie waren de voorlopers? Precies.
Bovendien als we ooit de rekening van Moeder Aarde gepresenteerd krijgen zijn wij met ons groot aanpassingsvermogen, daar zijn we wereldwijd heer en meester in, toch degenen die hier het snelst mee om kunnen gaan. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar rap zijn we! Waarom beginnen we niet alvast?
Het is tijd voor een Indische Lente of een Groene revolutie onder aanvoering van de Blauwen! Als wij het niet doen, doet niemand het. Wat anderen wel doen, kunnen wij beter. We redden de wereld en hoeven er niets voor terug. Zo zijn we.
super!Natuurlijk moeten we dan zo min mogelijk pisangblad en bamboe bakjes van ver laten komen, ook slecht voor het milieu.Maar daar ligt ook een kans voor ons. Een aantal bamboe soorten groeit prima in Nederland, inclusief eetbare (rebun). En Himalaya banaan groeit in de zomer bij ons ook. En als je hem 1/2 meter diep poot en beschermt met vliesdoek en stro overleeft hij de winter.Er zijn trouwens ook soja soorten die hier kunnen groeien en waarnaar wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Dus het is wachten op de eerste Indo boer.En ambachtslieden die de bakjes in elkaar knutselen.
Als Coca-Cola al denkt aan een plastic fles van groentenresten gemaakt dan is de groene blauwe (over de oorsprong van blauw heb ik een leuke theorie) toch wat gedateerd bezig. Ikzelf loop me suf al dat huisvuil te scheiden, het grootste gedeelte is verpakkingsmateriaal van etenswaren dus dan kijk ik wel uit in wat ik koop. Het natte afval laat ik compost worden voor mijn moestuintje, dan is de kringloop wel gesloten en daar gaat duurzaamheid om.
Beter is biologische eetwaren te kopen want als je soms kijkt naar de ingredienten dan koop je nooit meer van je leven satésaus. Want wat zit er allemaal voor handige dingen in: kleurstoffen in alle kleuren van de regenboog, smaakversterkers, GMO-spul en dan praat ik niet over de pesticiden.
Ik sprak laatst met iemand over coating van patat. Hij levert PER DAG een vrachtwagen vol aan Mac voor de french fries. Dan worden die dingen snel bruin en blijven lang knapperig, kan je nagaan coating op je frietjes en niet aan de muur. En dan zie ik de Mac-reclame en da ga ik wel even overgeven, dat doen zij na een gegeven moment ook.
Een ander hangijzer is het fruit. Ik zou groen blauw niet aanraden druiven of aardbeien aan kleine kinderen geven want die worden op een gegeven moment groen danwel blauw. In aardbeien zit bijvoorbeeld broom, mooie rode kleurstoffen, antischimmel en andere chemicalien waarbij een chemische fabriek zich voor zou schamen, daar word je wel treurig van. Er wordt voor de groei van conventionele druiven ook oestrogeen gebruikt. Daar gaan bij mannen de borstjes groeien, lekker sexy.
Het lange termijn effect van al deze leuke dingen zijn de meest vreemde vormen van kanker en ander prettigs, maar dat zie je niet in de reclame.
Ik koop veel vers AGF bij de boer in de buurt, in de bio-winkel of in een gewone winkel maar ik kijk wel uit. En ik ben zelf een duurzame ondernemer want ik werk zelf in de biologische sector. Ik hou me bezig met de inkoop en verkoop vn biologische produkten en dan moet je wel dubbel uitkijken dat je niet belazerd wordt. Het is wel een sector met een boodschap, for a better world en dat is de reden dat ik er nog steeds inzit alhoewel het lijkt soms wel oorlog
@peter,
wat goed! Meestal kijk ik ook wel op de verpakking wat er in zit, maar zo ver als jij ga ik niet.
Wel heb ik een groente tuintje en fruitboompjes sinds ik een tuin heb. Ik heb sereh 1/5 meter diep geplant, meerjarige japanse peterselie, winterprei, brocccoli, wortel, aardbei, kersen, frambozen, pruimen, druiven, helaas lijkt de indianen aardappel het niet te gaan halen.
Heerlijk eten uit eigen tuin! Volgend jaar ga ik met soja experimenteren en komt er weer paksoi in.