Landelijke finale is op 4 november a.s.
Den Haag, 29 oktober 2013

Voor de SAYAH Gouden Rijstkom award 2013 zijn acht nieuwe Indische gerechten ontwikkeld. Daarmee is het doel van deze eerste nationale Indische kookwedstrijd al bereikt: vernieuwing van de Indische keuken. Op 4 november a.s. strijden de bedenkers ervan om de allereerste SAYAH Gouden Rijstkom 2013. 

Noord-Brabant
Onder de inzendingen zijn smaakmakers als de Rendang bola kambing (bitterbal met rendang van geitenvlees) en Balinees strand (garnalen emulsie). Opvallend is dat drie van de acht inzendingen van Indo’s uit Noord-Brabant komen.

Bitterballen en lemper
Ook zijn er twee bitterbal-varianten bedacht zijn (een van rendang, een van gado-gado) en twee gerechten op basis van lemper. De jury, Pascal Jalhay, Lonny Gerungan en Jeff Keasberry, kiest op basis van de live cook-off op 4 november in Amsterdam de winnaar.

“Creatieve en originele recepten”
Juryvoorzitter Jalhay (restaurant Vermeer, Gastronomix, Marfo): “We zijn erg tevreden over de diversiteit van de gerechten. Er zitten een paar verrassingen bij, het zijn zeer creatieve en originele recepten. Ik ben zeer trots dat ik mee mag jureren.” Jalhay zal tijdens de finale op 4 november letten op keuze van ingrediënten, kooktechniek en presentatie. Eerste jurylid Lonny Gerungan beoordeelt op authenticiteit en kwaliteit van de Indische kookstijl. Tweede jurylid Jeff Keasberry, die hiervoor overkomt uit de VS, toetst de passie en smaak.

Vernieuwing Indische keuken
De SAYAH Gouden Rijstkom is een Indische kookwedstrijd gericht op vernieuwing van de Nederlands-Indische keuken. Het gaat daarbij om de smaak van toen, de ingrediënten van nu en de bereiding van morgen.

Realisatie wedstrijd 
De Indonesische ambassade en restaurant Blauw zijn de hoofdsponsors van dit event. Sayah, de spekkoeklikeur, heeft de award geadopteerd en internationale groothandel Hanos en kookschool Keizer Culinair hebben de culinaire kant van de wedstrijd gesponsord. Dankzij deze vijf sponsors heeft indisch 3.0 deze kookwedstrijd kunnen realiseren.

Sexy
Online magazine Indisch 3.0 is de initiatiefnemer van deze wedstrijd. Het hoopt met de SAYAH Gouden Rijstkom 2013 mensen te stimuleren en te inspireren, om eerst Indisch te leren koken als oma en daarna als jezelf. Met welke gerechten kan de Indische keuken weer sexy worden, voor Indische jongeren en de professionele kok van morgen?

Meer weten?
Volg de kookwedstrijd op Twitter met #goudenrijstkom. Op www.indisch3.nl/kookwedstrijd leest u meer over de wedstrijd.

Voor vragen, interview-verzoeken of het bijwonen van de finale neemt u contact op met Kirsten Vos, 06-16500911/ kirsten@indisch3.nl.