‘Mijn moeder zei: wie hoog vliegt kan hard vallen’

In Almere-Stad ontmoeten fotograaf Armando Ello en ik rapper Jerome XL (a.k.a. Jerome Levy, 1980). Bekend als solo-artiest, maar ook als producer en vocalist bij rapgezelschap De Onderhonden. Op een terras in de zon vertelt Jerome, met goede vriend Jerryl aan zijn zijde, openhartig over (blauwe) trots, de XL in zijn artiestennaam, zijn pasgeboren dochter en de betekenis van geluk.

Tekst: Liselore Rugebregt. Fotografie: Armando Ello.

Jerome XL © Armando Ello / Indisch 3.0 2012

Afkomst

Indisch via zijn moeder, Duits via zijn vader en pas sinds zijn dertiende Nederlands staatsburger, voelt Jerome zich vooral Indo. Vol passie, en nog voor ik mijn eerste vraag kan stellen, begint Jerome te praten. ‘Ik ben opgegroeid met mijn Indische familie. Het was allemaal heel geborgen. Oma’s keuken was even verderop. Iedereen lette op elkaar. De familie was en is als een liefdevol front voor elkaar.’ Maar de Indische achtergrond van Jerome had ook een keerzijde in het Limburgse dorp waar hij tot zijn negende opgroeide. ‘Ik werd genadeloos gepest met mijn donkere uiterlijk. Maar ik hield mijn hoofd hoog. Mijn ouders hebben mij altijd gezegd: verloochen nooit je afkomst.’

Blauwe trots
Met een warm gevoel en vol trots praat Jerome verder over zijn grootouders. ‘Weet je wat wij te danken hebben aan die generatie?! Wat die mensen hebben meegemaakt! Stel je voor dat ze niet op die boot waren gestapt? Ik had nu ook in pure armoede op een sawa kunnen staan. Die generatie heeft ons gered.’ Ineens rollen de tranen uit Jerome’s ogen terwijl hij verder vertelt. ‘En die blauwe trots van mijn opa. Liever vertellen over de mooie dingen van vroeger en niet over de nare gebeurtenissen. Toch hebben mijn grootouders openlijk verteld over de Japanse bezetting. Hoe de vingers van mijn opa verminkt werden en het oog van mijn oma uitgestoken.’

‘Liever vertellen over de mooie dingen van vroeger, niet over de nare gebeurtenissen.’

Jerome XL © Armando Ello / Indisch 3.0 2012

Muziek
In de familie en opvoeding van Jerome was er alle ruimte voor muziek. ‘Wilde ik piano leren spelen? Stond er ineens een piano in de huiskamer. Een geluidskaart voor in de computer? Ja hoor. Maar! Eerst school, dan muziek. Muziek werd gezien als een hobby. Zelfs toen na een paar jaar duidelijk werd dat hiphop serieus een bron van inkomsten werd, bleef mijn moeder erop hameren: wie hoog vliegt kan hard vallen!’ Jerome barst in lachen uit. ‘Maar trots is ze ook! Dan zegt ze tegen iedereen: dit is mijn zoon. De hele familie vond het helemaal te gek dat ik een paar jaar geleden in de Moesson stond en optrad op de Pasar Malam (huidige Tong Tong Fair, LR). Op de pasar had ik echt het gevoel van dit-is-onze-cultuur, waardoor het optreden meer weg had van een huiskamerperformance.’

XL
Maar waar staat die XL nu eigenlijk voor? ‘XL slaat op mijn uitingsvorm, de kern van wie ik ben, ik zeg waar het op staat. Niet om geweld te verheerlijken, zoals in van die gangsterteksten. Dat vind ik respectloos. Bovendien, ik moet het eens wagen om met zulke teksten thuis te komen. Dan krijg ik de hele familie over me heen! Luister, je draagt een naam en daar moet je voor staan. Zo heb ik mijn neefje met een gerust hart De Laatste Dag gegeven om te beluisteren. En de keer dat ik daarin bitch zeg, dacht hij dat ik flits zei! Hiphop is toch heel erg van: ik ben beter dan jij, en commentaar op anderen leveren. Maar dat boeit me echt niet, daar word je niet beter van.’

‘Ik ben een zweverige hippiehopper.’

Jerome XL © Armando Ello / Indisch 3.0 2012

Dromen
Na een samenwerking met meerdere internationale artiesten en zelf in New York on stage te hebben gestaan, welke dromen zijn er nog voor de toekomst? ‘Weet je wat het is, wat moet ik nu nog dromen na alles wat ik bereikt heb? Natuurlijk zou het tof zijn om nog eens met Public Enemy en KRS-One samen te werken. Maar ik ben nu al dankbaar. Zeker sinds de geboorte van mijn dochter. Als ik denk aan haar toekomst, dan wil ik haar meegeven trots te zijn op wie ze is. Dat je in goede overtuiging en met een rein hart moet gaan voor wat je wilt bereiken. Het geluk te hebben om hulp te ontvangen en hulp te geven aan een ander. Ik geloof in karma. Het diepste geloof moet je hebben in jezelf. Weet je wat ik ben? Een zweverige HIPpieHOPper. Ik ben gelukkig met mijn mentaliteit om te leven.’

Oproep: Lijkt het jou ook wel wat om mee te werken aan een Jonge Indo in de Muziek, of ken je iemand die goed bij deze serie zou passen? Stuur dan een mailtje naar liselore@indisch3.nl