Indisch koken met Melissa Korn

3.0 in de Keuken met Melissa Korn

3.0 in de Keuken: Melissa Korn

Melissa Korn (25 jaar, Indo 3.0) noemt zichzelf een enthousiaste hobby-kok. Ze staat graag in de keuken en wil zich in de toekomst ontwikkelen tot food producent. In deze aflevering van 3.0 in de Keuken zijn wij aan de beurt om te genieten van Melissa Korn’s Indische maaltijden. We – en jullie ook! – mogen meekijken terwijl Melissa een van haar favoriete familiegerechten klaarmaakt. 

Melissa’s recepten zijn te vinden in haar receptenbundel op http://melicious.moxio.com.  Uit die bundel heeft Melissa voor Indisch 3.0 een recept gekozen dat eenvoudig te maken is waardoor het voor iedereen mogelijk is om te koken, samen te eten en vooral te genieten. In de video neemt zij ons mee in haar keuken en laat ons zien hoe je knapperige frikadelletjes met nasi kuning en zuur klaarmaakt. Het gerecht, afkomstig uit haar receptenbundel, is simpel te maken met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn in de supermarkt.

Ook dit gerecht maken? Onderaan de reportage kan je het recept nalezen.

Twee Indische oma’s
Onze kok van de avond groeide op met twee Indische oma’s die elkaar aanvulden in de keuken. ‘Bak-oma’ verwende haar kleindochter met Indische lekkernijen en ‘Kook-oma’ leerde haar de kneepjes van Indisch koken. ‘Pisang goreng, frikadelletjes – als oma aan het bakken was, waren mijn broertje en ik in de keuken te vinden.’ Al van jongs af aan zijn eten en genieten voor Melissa onlosmakelijk met elkaar verbonden.

mmm - frisse atjar © Krista Doornbosch / Indisch 3.0 2012

mmm – frisse atjar © Krista Doornbosch / Indisch 3.0 2012

Eat-with-your-heart-Melissa© Krista Doornbosch / Indisch 3.0 2012

Eat-with-your-heart-Melissa© Krista Doornbosch / Indisch 3.0 2012

Staartjes
Eten is een sociaal gebeuren dat al begint bij de voorbereiding van een maaltijd waarbij natuurlijk uitgebreid gekletst wordt. Er verschijnt een brede glimlach op haar gezicht wanneer zij aan deze familiemomenten denkt: ‘Dan zaten bijvoorbeeld alle dames van de familie rond de tafel om staartjes van taugé af te halen en ondertussen gezellig te kletsen.’

Drijfveren
De waardering voor eten is haar met de rijstlepel ingegoten. Van ‘niets iets’ te maken door ingrediënten bij elkaar te brengen en iets heerlijks op tafel te toveren; die vroege leerschool komt Melissa goed van pas in haar kookambities. ‘Ik wil mensen aan het denken zetten over wat en hoe ze eten.’  Mensen spelenderwijs nieuwe eetervaringen op laten doen en de essentie van koken op de kaart zetten, dat vormen Melissa’s drijfveren.

Indonesië
Door o.a recepten te schrijven en food events te organiseren, hoopt zij mensen weer te laten genieten van het koken en samen eten. Binnenkort vertrekt zij voor het eerst naar het land dat haar beide ouders in hun jeugd hebben achtergelaten: Indonesië. Het wordt een roots-avontuur en een culinaire ontdekkingsreis voor deze ambitieuze foodlover. Wij wensen haar veel inspiratie toe.

Het familierecept

Eenvoud op een bord: Frikadelletjes met nasi kuning en zuur

voor 4 personen

De combinatie van deze 3 gerechten geeft me de tijd om alles stap voor stap te maken zonder dat er last-minute nog 3 pannen op het fornuis staan die om aandacht schreeuwen. De eenvoud van frikadelletjes is volgens mij wat ze geliefd maakt bij jong en oud. Ze zijn niet moeilijk om te maken, het vergt alleen wat tijd.  Daarom maak ik vaak een dubbele portie: ze gaan toch wel op. Terwijl je aardappels voor de frikadelletjes koken, maak je de groente, laat je de aardappels iets afkoelen en kun je de rijst opzetten. Ondertussen bak je de frikadelletjes en tegen de tijd dat je daarmee klaar bent is je rijst gaar, kunnen de groente uit de koelkast en… genieten! Vergeet de kroepoek, emping en sambal trouwens niet.

Frikadelletjes
500 gram kruimige aardappels, geschild
500 gram half-om-half gehakt
1 ei
flinke snuf nootmuskaat
peper en zout
(zonnebloem)olie om in te bakken

Groente in zuur
3 á 4 eetlepels rijstazijn (of sushiazijn met suiker en zout, dan niet extra suiker en zout toevoegen)
1 á 2 theelepels suiker
flinke snuf zout
1 komkommer, in blokjes gesneden
250 gram cherry tomaatjes, gehalveerd of in kwarten gesneden
1 bos radijsjes, in plakjes gesneden

Nasi kuning
400 gram rijst
1 volle theelepel kunjit
3 salamblaadjes (of laurierblaadjes)
1 stengel sereh, gekneusd
200 ml santen
zout
± 500 ml water

mmm krokante frikadelletjes © Krista Doornbosch / Indisch 3.0 2012

mmm krokante frikadelletjes © Krista Doornbosch / Indisch 3.0 2012

Bereiding

  1. Begin met het maken van de frikadelletjes door de aardappels in 20 minuten gaar te koken.
  2. Los ondertussen de suiker en zout op in de azijn in een grote schaal (tenzij je gekruide sushi-azijn gebruikt) en voeg de groente toe. Schep het om, dek het af en bewaar in de koelkast tot je gaat eten.
  3. Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn en prak ze tot kruimige stamp. Omdat dit af kan koelen heb je ruim de tijd om je rijst op te zetten.
  4. Meng alle ingrediënten voor de nasi kuning behalve het water. De vuistregel is dat het water ongeveer een vingerkootje boven de rijst uit moet komen. Dit zal ongeveer 500 ml water zijn. Breng de rijst net aan de kook en zet dan op half hoog vuur. Zet het na een paar minuten op laag vuur zodat je niet voor verbrande verrassingen komt te staan als het vuur te hoog staat.
  5. Wanneer al het vocht na zo’n 10 minuten is verdampt zet je de deksel op de pan, het vuur uit en laat je het 30 minuten garen. Niet stiekem kijken, het kan nu niets meer verbranden.
  6. Terwijl dit gaar stoomt zet je een schaal met keukenpapier klaar voor de frikadelletjes om uit te lekken. Kan de pan met ± 1 cm olie op matig vuur en meng je alle ingrediënten voor de frikadelletjes.
  7. Bak ze aan iedere zijde in ongeveer 3 minuten bruin en krokant. Test van te voren met een klein stukje van de mix of de olie heet genoeg is. Maak het jezelf niet moeilijk door perfecte balletjes te maken, juist de frikadelletjes met zijn imperfecte uitstulpseltjes worden het meest krokant.
  8. Roer de rijst voor het serveren nog even om en haal de groente uit de koelkast en je bent klaar om aan tafel te gaan.
Frikadelletjes met nasi kuning en zuur © Krista Doornbosch / Indisch 3.0 2012

Frikadelletjes met nasi kuning en zuur © Krista Doornbosch / Indisch 3.0 2012

Ken of ben jij een Indo die graag in de keuken staat, en mee zou willen werken aan een aflevering van 3.0 in de Keuken? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar liselore@indisch3.nl.