Acht deelnemers voor de SAYAH Gouden Rijstkom 2013

Strijd om hoofdprijs van 300 euro kan beginnen!

Vorige week maandag sloot de inzendtermijn voor de SAYAH Gouden Rijstkom 2013, de kookwedstrijd georganiseerd door Indisch 3.0. Vandaag maken we bekend wie van hen doorgaan voor de SAYAH Gouden Rijstkom 2013. Nou viel het aantal inzendingen tegen – acht – maar de kwaliteit niet. Juryvoorzitter Jalhay: “Al met al ben ik  blij met de diversiteit van de inzendingen. Het is zeker de moeite waard ze allemaal live te beoordelen.”  Alle inzendingen zijn daarmee genomineerd voor de prijs en uitgenodigd voor de cook-off op 4 november 2013 in Amsterdam. We stellen ze aan je voor. 

Balinees strand

Cliff Aluy (27 jaar) uit Noord-Brabant werkt al sinds zijn 16e actief in de horeca en verdiept zich momenteel onder meer in moleculair koken. Cliff is sous-chef en kookt graag met de ingrediënten van zijn roots; de Aziatische keuken. Zijn inzending heet “Balinees strand” en is volgens de jury “Gewaagd, met moderne kooktechnieken.”

Balinees strand van Cliff Aluy.
Balinees strand van Cliff Aluy.

Javaanse consommé
Francis Kuijk (51 jaar) uit Noord-Brabant is zelfstandig ondernemer en auteur van ‘Kripik & kretek”, waarin ze en haar nichtje recepten van hun moeders en oma bundelde. “Met een Indische moeder die altijd in de keuken stond, kon het niet anders zijn dan dat ik deze familiegeheimen mee kreeg van haar.” Francis doet mee aan de cook-off met haar Javaanse consommé met gerookte kip en boudin blanc. De jury: “Haar inzending maakt nieuwsgierig.”

Javaanse consommé van Francis Kuijk.
Javaanse consommé van Francis Kuijk.

 

Ikan goreng santen
Rahmi Dahlan (40 jaar) uit Noord-Holland heeft als ondernemer een cateringbedrijf aan huis gehad en heeft daarvoor gewerkt als stewardess bij Garuda. Rahmi groeide op in Makassar: “Makassar is beroemd om zijn verse vis uit de oceaan. Bij ons thuis aten wij bijna altijd verse vis, op verschillende manieren bereid. Sinds ik in Nederland woon, mis ik soms mijn traditionele eten van mijn kindertijd.” Rahmi doet mee met haar Ikan goreng santen. De jury: “Past goed bij de wedstrijd, omdat enkele details zijn verwesterd.”

 

Ikan goreng santen van Rahmi Dahlan.
Ikan goreng santen van Rahmi Dahlan.

Hert in pittige kokossaus
Raymond Linde (47 jaar) uit Overijssel is ondernemer en fotograaf en doet samen met Astrid Linde mee aan de kookwedstrijd. Zij hebben een seizoensgerecht ontwikkeld: hert in pittige kokossaus op een bedje van gesmoorde palmkool  gegarneerd met rijstkroepoek. De jury: “Goed pleidooi voor seizoenen, originele invulling en techniek.”

Hert in pittige kokossaus van Raymond en Astrid Linde.
Hert in pittige kokossaus van Raymond en Astrid Linde.

Rendang bola kambing
Stanly Rutten (42 jaar) uit Gelderland is opgegroeid met het Indische eten van zijn moeder werkt als professionele kok. Hij is nieuwsgierig naar ‘waar ik sta. Daarom wil ik mijzelf laten zien in workshops en kookwedstrijden.’ Hij doet mee met een Rendang Bola Kambing; een bitterbal. “Ook om de, te overbruggen, kloof tussen Nederland(pa) en Indonesië(ma) te laten zien in mijn gerecht heb ik gekozen voor een Hollandse snack, de bitterbal(kroket).” De jury: “Veel werk van gemaakt, duidelijk verhaal en heel divers.”

Rendang bolah kambing van Stanly Rutten.
Rendang bolah kambing van Stanly Rutten.

Lemper Sajoer Paniki
Yvonne Slüper (29 jaar) uit Den Haag is de enige hobbykok in het gezelschap: “Mijn passie voor koken komt zonder twijfel bij mijn moeder vandaan. Mijn band met Indonesië komt van mijn vaders kant.” Yvonne werkt in de wereld web en ict. Voor deze wedstrijd heeft zij een combinatie gemaakt van haar favoriete gerechten: “Ajam Paniki, Sajoer Boontjes en Lemper. Kenmerkend voor deze gerechten vind ik dat ze tijdloos zijn, maar vooral ook erg toegankelijk.” Over haar lemper sajoer paniki zegt de jury: “We zijn enorm benieuwd  naar de uitvoering.”

Lemper Sajoer Paniki van Yvonne Slüper.
Lemper Sajoer Paniki van Yvonne Slüper.

Lemper van gerookte schar
Tim Sprangers (29 jaar) uit Amsterdam combineert in zijn twee leven twee uit de hand gelopen hobby’s: (schrijven over) muziek en koken.Ik houd veel van de Indische keuken, ben er mee opgegroeid en heb mij de afgelopen tien jaar behoorlijk ontwikkeld als kok en houd van het doorbreken van stigma’s.” Als kok werkte hij in meerdere restaurants in Brabant en Amsterdam en richtte zijn eigen cateringbedrijf op: John Pastinaak. Tim doet mee aan de Gouden Rijstkom met zijn Lemper van gerookte schar. De jury: “We zijn benieuwd naar de smaak en uitvoering.”

Bittergarnituur 3.0
Alex Lasatira (30 jaar) en Mikal Lefevre (26 jaar) uit Noord-Brabant werken allebei in de foodsector en zijn derde generatie Moluks en Indisch. Mikal is freelance fooddesigner en vertelde al eens op onze site over zijn liefde voor koken: “Ik heb een grote passie voor eten verkregen doordat mijn opa altijd in de keuken stond te koken, lekker Indonesische gerechten maken in het kleine keukentje waar mijn vader is opgegroeid.” Alex is sous-chef en ondernemer: “Sinds kleins af aan heb ik altijd met vol bewondering mee gekeken bij mijn oma’s kookkunsten. Hierdoor is mijn passie voor koken en vers eten ontstaan.” Mikal en Alex hebben een recept ingediend voor Bittergarnituur 3.0: “Hiermee willen we de de Indonesische keuken op een andere manier uiten dan die we al kennen in de vorm van rijsttafels.” De jury over deze inzending: “Origineel, met een goed onderbouwd verhaal.”

 

4 gedachten over “Acht deelnemers voor de SAYAH Gouden Rijstkom 2013”

  1. Wat leuk dat ik mee mag doen aan de cook-off. Wel spannend als enige hobbykok tegen 7 profs. Maar ik heb er zin in!

    1. Hi Yvonne, we hebben ons vergist; je bent niet de enige hobbykok. Stanly Rutten is ook geen professionele kok. Succes!

  2. Ik heb er enorm zin in! Vind het geweldig dat ik mag mee koken.
    Ik behoor ook niet tot de profs jammer genoeg ….. als ik ooit nog eens een carriere verandering zou kunnen maken, dan wist ik het wel …. die keuken in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.