Ik heb nooit meer omgekeken naar een andere sport

Negen keer per week is hij te vinden op de atletiekbaan, Rik Wester (26). Ik moet het hem nageven, terwijl we op een zondagmiddag tegenover elkaar zitten in Amsterdam: deze jongen heeft discipline. Soms wel twee keer op een dag trainen, werken als onderzoeksassistent en ook nog eens actief met goede vriend Jim als Hiphop duo Rasa. Of hij ook weleens vrije tijd heeft? ‘Nou, niet echt.’

Allochtoon
Rik: ‘Ik kom oorspronkelijk uit Nijmegen. Mijn familie woont daar nog steeds en wij hebben een sterke band met elkaar. Maar met het Indische ben ik niet echt opgegroeid, daar werd niet over gesproken binnen de familie. In Nijmegen werd ik vaak bestempeld als allochtoon. Nu nog word ik daar aangesproken omdat ik anders ben. In Amsterdam heb ik daar weinig last van, hier lijkt niemand erom te geven dat je er anders uitziet, het valt niet zo op.’

Rik Wester (c) Erik van Leeuwen

Groepsvorming
Doordat ik in Nijmegen zo vaak als allochtoon werd bestempeld, zorgde dit ervoor dat ik een extra band kreeg met bijvoorbeeld mijn Turkse vrienden. Wat mij opviel aan Turken was dat zij echt een groep vormden, maar dat dit bij Indo’s niet het geval was. Ik merkte dat ik aansluiting zocht, zeker toen ik mij op de middelbare school begon te realiseren dat ik er echt anders uitzag. Politieke statements van Indische verenigingen zoals Darah Ketiga vond ik toen ook heel stoer en leuk, maar het ging me te ver om mij daar ook echt bij aan te sluiten.’

‘Ik merkte dat ik aansluiting zocht.’

Atletiek
‘Ik heb mij altijd meer bezig gehouden met sporten, dat heb ik van mijn vader. Mijn moeder is trouwens Indisch en mijn vader Nederlands. Mijn vader wilde altijd gymleraar worden maar kon dit niet in verband met zijn platvoeten, die ik ook nog eens van hem geërfd heb. Toch bleef sport belangrijk voor hem en liet hij mij via atletiek kennis maken met sport. Ik heb nooit meer omgekeken naar een andere sport en ben blijven verspringen en sprinten.’

Rik Wester aan kop (c) Erik van Leeuwen

Sprinten
‘Hoewel ik de Indische bouw van mijn moeder heb, heb ik helaas niet de bijbehorende souplesse in mijn lichaam. Ook heb ik scoliose in mijn rug (kromming in de wervelkolom red.) plus die platvoeten. Hierdoor ben ik behoorlijk blessuregevoelig. Op mijn dertiende kreeg ik pijn bij het verspringen en heb me daarom volledig toegelegd op het sprinten. Na de middelbare school vertrok ik voor een jaar naar El Paso, Texas om daar te gaan trainen en te ontdekken waar mijn grenzen lagen. Een sprong in het diepe, maar het leverde mij ter plekke een scholarship op.’

‘Hoewel ik de Indische bouw van mij moeder heb, heb ik helaas niet de souplesse.’

Trainen
‘Alles ging dus goed en dat smaakte naar meer. Maar op mijn drieëntwintigste kreeg ik steeds meer last van blessures en lukte het niet meer om met de grote mannen mee te komen. Toen ik vorig jaar weer geblesseerd raakte besloot ik van coach te wisselen. Ik vond een coach in België, en toen begon het drukke leven pas echt! Van maandag tot en met woensdag werk en train ik hier in Amsterdam en op woensdagavond ga ik richting België. Daar train ik van donderdag tot en met zaterdag. De rest van mijn tijd steek ik in Rasa (‘smaak’ in het Indonesisch red.)’

Rik Wester aan het trainen (c) Erik van Leeuwen

Rasa Hiphop
‘Met Rasa begon ik samen met Jim rond mijn vijftiende, zestiende. Eigenlijk was het meer een grap en pas na mijn studie zijn we er serieuzer mee verder gegaan. Rasa maakt Nederlandstalige hiphop gebaseerd op de sound van halverwege de jaren negentig. Een warm, positief en poëtisch geluid, soul. Muziek die we missen in de scene. Vorig jaar stonden we ook op de Tong Tong Fair in het Bintangtheater, maar er was maar heel weinig publiek en allemaal grijs haar. Dat was wel een beetje jammer.’

Inmiddels begint het al behoorlijk te schemeren en Rik kijkt met een bezorgde blik naar buiten. ‘Ik moet nu echt wel gaan om te trainen voordat het donker wordt…’
Aduh, discipline deze jongen!

===============================================================================

Rik Wester schreef eerder voor Indisch 3.0 over zijn masteronderzoek (2010) naar de invloed van het integratiedebat op de manier waarop Indische jongeren betekenis geven aan hun etnische achtergrond.

===============================================================================

Oproep: Ken/ben jij een 3.0’er in de sport die geïnterviewd zou willen worden door Indisch 3.0? Stuur dan een mailtje naar nora@indisch3.nl