“120 kilo rundvlees en 1500 drumsticks graag.”

Topkok Lonny Gerungan (Samasaya) kookt op 12 juli a.s. voor 1250 mensen. De 420 meter lange tafel zal opgebouwd worden uit marktkramen en het evenement zal worden gehouden op het marktplein in ede. De opbrengsten van deze recordpoging gaan naar Child Support Indonesia (voorheen stichting Anak Asuh), waar Lonny ambassadeur van is.

Naast de Indische maaltijd zullen er optredens zijn van bands en artiesten. De ambassadeur van Indonesië  mevrouw Retno Marsudi en de burgemeester van Ede hebben al toegezegd aan te schuiven aan tafel. Ik spreek Lonny  telefonisch over de recordpoging voor  ’s werelds Langste Rijsttafel.

Wat zeg je, 1250 mensen?

‘Ja, hoe vind je dat! Ik had in eerste instantie een tafel van 300 meter in gedachte voor 900 man. Binnen drie weken was dat uitverkocht. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en er nog 120 meter aan vast gezet, voor 350 extra gasten. Dat is ook al uitverkocht.’

Babi ketjap. Foto: www.restaurantsamasama.nl

Babi ketjap. Foto: www.restaurantsamasama.nl

Adoeh! Wat ga je maken voor ze?

‘Ik ga negen gerechten maken. Rendang bijvoorbeeld, ayam boemboe bali en babi ketjap. Haha. Hoeveel ik daarvoor ga inkopen? Voor de rendang 120 kilo rundvlees, voor de boemboe bali 1500 drumsticks en de voor de babi ketjap 120 kilo varkensprocureur. O, ken je dat niet? Dat is varkensnek. Wat gebruik jij meestal? O ja, speklap. Dat is wel lekker, maar zo vet! Combineer het maar met schouderlap, dat kan. Graag gedaan.’

Lonny Gerungan

Lonny Gerungan

Wanneer ga je beginnen met koken?

‘Hmm. [rekent] Het is op vrijdag, dus we gaan maandag beginnen. Het spannendste is nog wel of we op tijd reactie krijgen van de organisatie van het Guinness Book of Record. Gaan ze erbij zijn of niet? Als dat niet zo is, er is sowieso een notaris aanwezig die gaat meten en tellen. Met het resultaat ga ik me dan melden bij het Guiness  Book of Records.’

Heel veel succes en we gaan duimen voor een mooie avond.