Amsterdamse en Arnhemse winnen Indische schrijfwedstrijd

Den Haag, 22 maart 2013

De Amsterdamse Roanne van Voorst (29 jaar) heeft de juryprijs gewonnen in schrijfwedstrijd De Indische Bladzijde, over het Indische verleden van Nederland. Baukje Zijlstra (45) uit Arnhem heeft de publieksprijs gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door online Indisch platform Indisch 3.0, dat zichtbaar wil maken hoe de Indische cultuur een structurele plek heeft ingenomen in Nederland anno 2013. Van Voorst overtuigde de redactie van Indisch 3.0 en juryvoorzitter Eveline Stoel, schrijfster van de succesvolle Indische familiegeschiedenis Asta’s ogen, met haar verhaal Een e-mail vol herinneringen. Zijlstra wist 70% van de stemmen van het publiek voor zich te winnen met haar inzending Grenadine.

Boekenweek 2013
De schrijfwedstrijd Indische Bladzijde werd geïnspireerd door het thema van de huidige boekenweek: ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden. De schrijfwedstrijd werd georganiseerd om verhalen over het Indische verleden van Nederland te verzamelen. Eveline Stoel: “De Nederlands-Indische geschiedenis sluit naadloos aan bij het Boekenweekthema en dat was te merken aan de inzendingen. Mooie herinneringen aan het tropenleven werden afgewisseld met verhalen over Hollandse soldaten die werden uitgezonden naar de politionele acties. Omdat sommige verhalen werden verteld vanuit ‘bruin’ en andere vanuit ‘blank’ perspectief, levert het totaal aan inzendingen een veelzijdige geschiedenis op.”

Winnaar juryprijs
Een e-mail vol herinneringen gaat over een grootvader, die onverwacht en ongewild wordt herinnerd aan zijn jeugd in Indië, wanneer zijn dochter op reis gaat naar Indonesië. Juryvoorzitter Eveline Stoel over het winnende verhaal: “Het befaamde ‘Indische zwijgen’ wordt raak weergegeven in dit verhaal. Tegelijkertijd toont de schrijfster een glimp van het verleden waardoor dat zwijgen is veroorzaakt. Ongetwijfeld een herkenbaar relaas voor mensen met een Indische achtergrond én voor kleinkinderen met een zwijgzame grootouder.”

Winnaar publieksprijs en extra prijs
Eveline Stoel over Grenadine van Baukje Zijlstra: “Een Hollands meisje ontdekt dat niet alleen haar Indische buren, maar ook haar eigen vader een Indische geschiedenis heeft. In feite is het een mini-geschiedenislesje. Het is een knap opgebouwd verhaal, met gouden én zwarte randjes.” Eugene Ammann heeft hiermee automatisch de extra prijs gewonnen met De patrouille.

De prijzen
Uit ruim 90 inzendingen koos de jury de winnaar van de juryprijs en extra prijs. Het publiek koos de winnaar van de publieksprijs. De verhalen van de juryprijs en publieksprijs zullen in mei te lezen zijn op www.indisch3.nl, na verwerking van feedback van Eveline Stoel én prijswinnende auteur Gustaaf Peek (Armin; Dover; Ik was Amerika). Roanne van Voorst wint naast publicatie en persoonlijke feedback op haar verhaal ook een gesigneerd Indisch boekenpakket, met boeken van onder anderen Adriaan van Dis en Alfred Birney. Baukje Zijlstra wint naast publicatie en persoonlijke feedback op haar verhaal een gesigneerde, luxe editie van Asta’s Ogen en een schrijverspakket, aangeboden door Writers Plaza. Eugene Ammann heeft een proefabonnement op Schrijven Magazine gewonnen.

Eervolle vermeldingen
Eveline Stoel koos verder nog drie eervolle vermeldingen: Nikolai Bloem, Christie Haalboom en Henk Rouw vielen die eer ten deel. Hun verhalen zullen volgende week op www.indisch3.nl te lezen zijn. De drie eervolle vermeldingen en de drie hoofdprijswinnaars ontvangen allemaal een exemplaar van Schrijven Magazine, aangeboden door Schrijven Online.

Over de schrijfwedstrijd
Indisch 3.0 is een online Indisch platform (www.indisch3.nl), opgericht door Indische jongeren van de derde generatie. De schrijfwedstrijd is mede mogelijk gemaakt door Writers Plaza, Schrijven Online en de uitgeverijen van de boeken van Adriaan van Dis en Alfred Birney, Boekoe Bangsa en Asta’s Ogen (luxe editie).