In het derde en laatste interview van deze muziekweek vertelt DJ Wendy over haar roots als DJ en zelfbewuste, Indische vrouw.

De Indische Wendy Wustlich, alias DJ W&DY, heeft op vele nationale en internationale plaatsen haar draai gevonden. Toch hoort de geoefende luisteraar nog de lichte Brabantse ‘g’ die haar bakermat verraadt. DJ W&DY’s langlopende dans- en daarna muziekcarrière hebben haar de meest uiteenlopende ervaringen en avonturen gebracht. Indisch3.0 sprak met deze ‘draaiende dame’ over haar verleden, heden en toekomst.

Tekst: Willem-Jan Brederode, Fotografie: Armando Ello (Hoezoindo)

Al het begin is klein

Wendy werd in 1973 geboren in Breda, maar groeide op in het nabij gelegen plaatsje Oosterhout met haar twee Indische ouders en twee broertjes. Haar ouders werden beiden geboren in Jakarta en groeiden op als buurjongen en –meisje. Eenmaal in Breda kwamen ze elkaar weer tegen en werden verliefd. Haar moeder kwam in 1953 naar Nederland met de boot “De Oranje”. “Mijn oma kon bijna niet eens mee, omdat ze hoogzwanger was”.

(c) Armando Ello / Hoezo Indo / Indisch 3.0

Het was geweldig om in zo’n hechte, creatieve familie op te groeien

Wendy’s familie in Nederland, had op Indisch vlak het summum: een eigen Hawaiiaanse dansgroep genaamd “Sweet flowers of paradise”.  Wendy herrinert zich dat nog goed: “Heel mijn familie deed hier aan mee. Iedereen had wel een taak als musicus, danser of kledingmaakster. Het was geweldig om in zo’n hechte, creatieve familie op te groeien”.

In 1953 kozen Wendy’s grootouders voor de Nederlandse nationaliteit om hun kinderen een betere toekomst te geven. Zij kent de geschiedenis die hieraan vooraf ging. Daarvoor heeft veel respect.
“Mijn beide oma’s zijn erg slecht behandeld tijdens de Japanse bezetting en mijn beide opa’s hebben in het Jappenkamp gezeten en moesten aan de Birma spoorweg werken. Hierdoor is bij mij wel het bewustzijn over mijn familie’s verleden ontstaan. Ik ben blij dat ik weet wat vrijheid is en juist daarom geniet ik enorm van mijn leven”.

(c) Armando ello / Hoezo Indo / Indisch 3.0

Back to your roots

“Toen ik 22 was, ben ik voor de eerste keer naar Indonesië gegaan. Ondanks dat ik helaas geen Maleis kan, merkte ik vlak na aankomst dat ik via handen en voeten werk al een half uur met de chauffeur aan het lullen was! Bij die eerste reis kwam er een onbeschrijfbaar gevoel naar boven. Een soort energie waaraan ik voelde dat ik terug ging naar mijn roots”.

“Eenmaal op mijn afspraak ontmoette ik een jonge vrouw op een erf vol met jonge diertjes. Ze ging achter mij zitten en veranderde qua stem in een kind uit de geestenwereld. Zij heette ‘Rahayuh’ en reisde per kameel over het water. Vervolgens blies ze een aantal keer over mijn rug, waardoor het water zwart werd. Ik kon dit niet verklaren maar sindsdien heb ik geen last meer van slechte dromen. Nou, meer ‘back to your roots’ dan dat kan toch niet!”

“Een DJ-event door vrouwen is vrij uniek binnen de DJ scene, die door mannen wordt gedomineerd”

De wijde wereld

Wendy is écht old school, zowel in de hiphop als in de house. Begin jaren ’80 begon ze met breakdancen en rappen in Oosterhout. Eenmaal op haar 18e ontstond de behoefte om de wijde wereld te verkennen. “Ik begon met bodypainten met mijn nichtje Mona. Met haar ben ik daarmee Benelux-kampioen geworden. Daarna werden we veel gevraagd in de house scene. Toen een keer een danseres uitviel, mocht ik invallen en zo ben ik in de danswereld terecht gekomen. Ik was inmiddels in Den Haag gaan wonen en kreeg veel boekings. Ik ben daardoor ook in de meest aparte gebieden geweest; het Oostblok, Israel, Dubai, Australië en natuurlijk Indonesië!”

(c) Armando Ello / Hoezo Indo / Indisch 3.0

Het begin van ‘DJ W&DY’

Hoewel Wendy heel haar leven vinyl spaarde, begon ze pas een jaar of 9 geleden zelf te draaien. “Tijdens mijn danstijd begon ik mij op een gegeven moment te irriteren aan slechte muziek en toen besloot ik er wat aan te gaan doen, namelijk zelf te gaan draaien.

Uiteindelijk ben ik gaan draaien voor “Chickz with skillz”. Dit event wordt totaal uitgevoerd door vrouwen, van DJ’s tot danseressen en van producers tot technici. Dat is vrij uniek binnen de DJ scene, die door mannen wordt gedomineerd. We begonnen ooit in de kleine zaal van de Panama, maar staan tegenwoordig in de Paradiso. Ik ben erg trots dat wij dit hebben bereikt en dat ik resident-DJ van dit event ben geworden.”

Na het dansen en DJ-en, is Wendy’s volgende uitdaging het produceren van muziek. Het Griekse label ‘Movement Records’ van haar maatje Stage van H tekende haar onlangs en van hem leert ze de fijne kneepjes van het vak. Een van de eerste releases die hieruit voortkwam, was ‘Voices of Patlon’ dat de top 20 haalde van de gerenommeerde DJ/ producer Harnan Cattaneo.

Ook heeft Wendy een krontjong-remix gemaakt. Het origineel stond op een EP genaamd Nachtsirene, gemaakt door haar grootvader, die onlangs door een tante werd gevonden op zolder. “Het was een uitdaging om deze remix te maken. Enerzijds uit respect voor mijn reeds overleden opa en anderzijds om krontjong te mixen van met de muziek van nu. Maar wanneer je dingen uit je hart doet, zonder commercieel einddoel, komen de mooiste dingen in je naar boven”.

(c) Armando Ello / Hoezo Indo / Indisch 3.0

Luister naar het krontjong nummer van Wendy’s opa en voor haar remix via de volgende link/download:
DJ W&DY & Stage van H – Nachtsirene remix

Wil je meer over Wendy weten, bekijk dan Wendy’s Myspace, beluister haar tracks op Soundcloud en klik op de website van haar platenlabel Movement Recordings